Gelderland - Laag Keppel

Varen op de Oude IJssel

Oude IJssel lengte en wetenswaardigheden

De Oude IJssel is een zijtak van de IJssel en vind zijn oorsprong in Duitsland. De totale lengte is 81 kilometer.  Het stuk van Doesburg tot Ulft is bevaarbaar, dit is een lengte van ongeveer 25 km. In Ulft zit een stuw waar u niet verder kunt varen.

Er bevinden zich dorpen en steden langs de oude IJssel maar ook rust en natuurschoon.
In Doesburg komen de Oude IJssel en de IJssel samen. Daar ligt ook de sluis met soms een behoorlijk verval, afhankelijk van de waterstand IJssel.
Via de sluis vaart u vanaf de IJssel de Oude IJssel op.
Uw vaart het rustige en mooie landschap van de Achterhoek binnen.
Na 6 kilometer vind u links jachthaven Bommen Berend.
Bommen Berend is een prima uitvalbasis voor een dag/weekend of week Oude IJssel.

Doetinchem

Vaart u vanaf Bommen Berend oostwaarts dan komt u in Doetinchem. Een gezellige stad met veel winkels waar u prima kunt winkelen. Ook zijn er veel terrasjes waar u iets kunt eten en of drinken. Keuze genoeg.
U kunt aanleggen aan de aanlegsteiger aan stuurboord. Mocht deze bezet zijn dan mag u tot een paar uur aanleggen links aan de kade. Leg hier aan de uiteinden aan, zodat voor beroepsvaart voldoende plek blijft.

Verder varen

Gaat u verder door dan komt u onder de spoorbrug ( hoogte 2.20) door. Deze wordt op verzoek bedient op afstand. Bellen met het nummer dat erop staat. Als uw Doetinchem door bent en de industrie heeft gehad wordt de natuurschoon steeds mooier. Hier vaart geen beroepsvaart meer. U komt door Terborg, waar uitstekende aanlegmogelijkheden zijn. Gaat u verder dan komt u in Ulft. Ulft staat bekend om de Cultuurfabriek de DRU 


Bruggen en sluizen vanaf Doesburg

Bij hoog en laag keppel - gaan automatisch open.
Mochten deze bruggen niet automatisch open gaan, dan kunt u bellen met het nummer dat op de brug staat. Of marifoonkanaal 20

Doetinchem, Bruggen bedienbaar.
Meeste bruggen voldoende hoog.
Behalve de spoorbrug deze is 2.20 mt. Hier bellen met brugwachter Doetinchem. Nummer staat op de brug. De volgende brug is de Wijnbergsebrug deze is 2.50 mt hoog en bedienbaar.

Sluis de Pol bij Gaanderen
Deze sluis word vanuit Doesburg bediend, hier dus bellen met de sluiswachter van Doesburg. Of marifoonkanaal 20 Let op: leg hier niet vooraan in de sluis aan! Water komt met behoorlijke kracht binnen. Raadpleeg voor telefoonnummers uw almanak.

Ook de volgende brug in Terborg wordt op afstand bediend door Doesburg. Vermeld even als je ook daar onderdoor wilt.

Verdere bruggen zijn vanaf 2.90 mt hoog en niet bedienbaar. In Ulft is voldoende ruimte om te draaien en aan te leggen. Hier ligt namelijk een stuw waardoor u niet verder kunt.


Nieuws